Newsletter Signup
Recent News

12 05 16: Matt is on final juries at UNC Charlotte, reviewing work from Marc Manack's studio.

11 10 16: We just won four 2016 AIA NC Design Awards, including an Honor Award for the Corbett Residence!

10 25 16: Matt will present the 2016 AIA East Tennessee Design Awards as jury chair!

10 08 16: The Ten at South Person will be on this year's AIA Triangle Tour of Residential Architecture!

09 07 16: The Ten at South Person and Church on Morgan have both won 2016 City of Raleigh Sir Walter Raleigh Awards!

07 21 16: We just won 2nd and 3rd place jury prizes in the 2016 George Matsumoto Prize for the Corbett and Medlin Residences!

05 03 16: Matt will be on juries at the University of Arkansas Fay Jones School of Architecture and Community Design Center!

04 23 16: Erin will present the 2016 AIA Memphis Design Awards as jury chair!

04 13 16: Erin and Matt presented the firm's work to AIA Asheville.

03 19 16: Erin was on a panel of activist architecture firms for the 2016 Structures for Inclusion conference.

Social Links
Twitter Feed

Medlin Residence

Raleigh, NC | 2015 | 3,743 sf

Our clients approached us to design a four bedroom house with generous public spaces connected to the outdoors on a very constrained site in the first-ring suburbs of Raleigh. The site is long in the north-south direction, and slopes down to the street towards the north. A stream cuts across the northern portion of the site, near the street, and the associated buffer prevents construction on the front half of the property. The extreme topography of the south end of the site prevents the house from being too far back on the property.

Our design response is a compact L-shaped scheme that creates a courtyard between the house and hillside. Because of the tight footprint, not all public spaces are able to fit on the ground level. Therefore, we have located an informal den space on the upper level, and a stair connecting the living room to this den dominates the expression of the front elevation. Despite large openings to the exterior throughout the public spaces, the design affords privacy within.